7 tips voor ondernemers om Facebook berichten te verbeteren

By 20 oktober 2013Social Media
facebook berichten verbeteren

Veel ondernemers zijn actief op Facebook. Het is een leuke en makkelijke manier om in contact te blijven met je (toekomstige klanten). Maar het bijhouden van Facebook is voor veel ondernemers een uitdaging op zichzelf. Deze uitdaging kun je al verdelen in twee stappen.

 • Het verzinnen, verzamelen of maken van Facebook berichten
 • Het effectief plaatsen van Facebook berichten

In beide stappen kun je je vaak verbeteren. In dit artikel leg ik aan de hand van enkele posts van Venlose ondernemers uit hoe ze hun berichten kunnen verbeteren.

Facebook is niet zo simpel als je denkt

Nee echt niet. Als je privé een Facebook account hebt is het leuk om eens iets te plaatsen of om te zien waar anderen zich mee bezig houden. Bedrijven hebben daarentegen een doel voor ogen. Mensen aan hun bedrijf of merk binden. En met doelen komen doelstellingen. Want je kunt veel bereiken op Facebook. Zowel letterlijk als figuurlijk. Maar dan zul je wel een aantal dingen goed moeten doen. Net als bij mensen onderling houdt Facebook rekening met een Edgerank score.

Scoren op Facebook

In de achtergrond houdt Facebook precies bij hoe sterk een relatie is tussen twee Facebook accounts. Hoe deze relatie werkt is het gemakkelijkste te begrijpen aan de hand van een voorbeeld.

Stel je krijgt op Facebook een uitnodiging van een  schoolvriend van vroeger. Je wil niet onbeleefd overkomen dus je accepteert het verzoek. Vervolgens spamt deze schoolvriend je hele tijdlijn vol met zijn hobby. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat krijg je foto’s en berichten van dingen die jou totaal niet bezig houden. Je vindt niets leuk, je reageert niet en je peinst er niet over om iets te delen. Je begint je er zelfs aan te irriteren. Facebook gaat hierop reageren. Het systeem merkt dat je geen interactie aangaat met de andere persoon. Maar Facebook wil wel dat je zo vaak mogelijk terugkomt. Het gevolg is, dat Facebook je minder berichten laat zien van deze schoolvriend. Ook al stuurt hij de hele dag door berichten. Maar als hij op een dag meldt dat hij zijn vriendin ten huwelijk heeft gevraagd zie je dit bericht dan weer wel. Tientallen anderen (die dit bericht nog wel zagen) vonden dit dan wel leuk. Op basis hiervan besluit Facebook je dit bericht wel te tonen. Misschien dat je dit nieuws dan wel even wil weten.

facebook-berichten-en-edgerank

Het leuke is, bij bedrijven werkt het precies hetzelfde. Het aantal ‘vind ik leuks’ zegt dus helemaal niets over je daadwerkelijke bereik. Als je gaat spammen dan zal je daadwerkelijke bereik stukken lager zijn dan het aantal ‘vind ik leuks’. Andersom kan het gelukkig ook. Meer interactie betekent dat zelfs vrienden van jouw ‘fans’ ook jouw bericht te zien krijgen. Bij Facebook noemen ze dit de Egderank Score. Net als bij Google weet niemand precies hoe het werkt, maar wel wat de score kan beïnvloeden. Onderstaande tips zijn vooral bedoeld om je te helpen om de berichten die je nu ook al plaatst te verbeteren.

Niet te veel links in je Facebook berichten

Als gepassioneerd ondernemer deel je interessante informatie graag met jouw fans. Ook als je dit artikel weer ergens anders hebt gelezen. Dus deel je het artikel op je Facebook pagina.

Een van de Facebook berichten van trainer Leon Heijnen

Facebook bericht van trainer Leon Heijnen

Wat blijkt? Als je fans het bericht interessant vinden, zullen ze best op de link klikken en het artikel lezen, maar ze ‘vergeten’ dan vaak jou te bedanken door te reageren, liken of delen. Blijf interessante artikelen delen, maar doe het met mate.

Waar zijn je Facebook fans mee bezig?

Als ondernemer ben je de hele dag met je producten bezig. Overdag werk je ermee en ’s nachts droom je erover. Je fans niet, ook al zou je het graag willen. Op maandagmorgen ben ik bijvoorbeeld niet bezig met uit eten. Verkoop je eten? Plaats je bericht dan maar rond etenstijd. Verkoop je kleding in een webshop? Dan misschien liever ’s avonds als er reclame op TV is. En dit gaat niet alleen op dagbasis, maar ook op week, maand en zelfs jaarbasis. Hieronder een goed voorbeeld van een Facebook bericht voorafgaand aan een wedstrijd van VVV-Venlo door Broekmans Patisserie.

Facebook berichten Geert Broekmans

Oh ja, en als je dan toch Facebook berichten gaat plannen: denk na over het tijdstip. Plaats je plaatje, dan kan het de hele dag. Maar verwacht niet dat je fans zin en tijd hebben om een pagina-lang artikel te kunnen lezen onder werktijd. De beste tool: je gezonde verstand.

Daag een reactie uit

Als je een reactie wil, kun je er ook gewoon om vragen.

In het voorbeeld hierboven doet Broekmans dit al door te poulen op een uitslag. Maar door het stellen van vragen in je Facebook berichten, lok je reacties uit. Schiet hier alleen niet in door zoals steeds meer (grote) merken.

facebook berichten broekmans quiz

Oh ja. Je fans zijn echt slimme mensen. Je staat soms verstelt hoe graag ze jou ook willen helpen. Zonder dat ze een factuur sturen of ze hiervoor te belonen.

crowdsourcing via Facebook

Niet te lang en niet te kort

Er zijn onderzoeken naar gedaan maar daar zal ik je niet mee vermoeien. Voorkom altijd de ‘Meer weergeven’ link in je Facebook berichten. De ideale lengte van je bericht is ongeveer een tweet. Ofwel 140 karakters.

facebook berichten excellenz

Voorbeeld uit de Facebook berichten van Excellenz (Catering).

 

 

Afbeeldingen in je Facebook berichten

Als je gaat koppensnellen in je tijdlijn, focus je vanzelf op Facebook berichten met afbeeldingen. Zorg daarom altijd dat je je bericht compleet maakt met een passende foto. Het liefst zelf gemaakt. Voorkom hierbij stockfoto’s die je van internet plukt. Hieronder een goed voorbeeld van trainer Leon Heijnen.

facebook-berichten-met-afbeeldingen

Geen like en win acties

Like onze pagina en je krijgt een gratis diner. Of een iPad. Je begrijpt nu waarschijnlijk wel waarom like en win acties niet werken. Door iets gratis weg te geven, zal het aantal likes op je pagina wel stijgen. Maar als deze fans jouw Facebook updates vervolgens niet waarderen, zien ze deze na een poosje toch niets meer. Had je die iPad beter voor jezelf kunnen houden!

Een keer spontaan iets verloten onder je trouwe fans. Daar worden we dan weer wel gelukkig van!

One Comment

 • Leon Heijnen schreef:

  Beste Roy,

  Dank je wel voor deze waardevolle tips.
  Ze hebben mij in ieder geval al behoorlijk wat opgeleverd.
  Keep up the good work !

  Mvg, Leon.

Leave a Reply