Google Analytics startersgids

Google analytics startersgids

Met regelmaat krijg ik het verzoek om mee te kijken in Google Analytics accounts van bedrijven. Vaak bestaat de website en het Google Analytics account al jaren maar wordt er zelden in gekeken. Reden: een overvloed aan data. In deze Google Analytics startersgids help ik je de eerste stapjes te zetten in de statistieken van je website. Dat doen we met veel geduld en nog meer screenshots.

Google Analytics Startersgids in drie stappen

In deze Google Analytics startersgids behandelen we 3 stappen:

 1. Bezoekers “Wie komt er op mijn site?”
 2. Bronnen “Waar komen de bezoekers vandaan?”
 3. Gedrag “Welke informatie op de website wordt er gelezen?”

Het handigste is om je eigen website in een tweede venster te openen of de informatie op deze pagina te printen en zo stap voor stap Google Analytics te doorlopen.

Voor we van start gaan

Leg ik je eerst even kort uit hoe Google Analytics grofweg is opgebouwd. En vertel ik je alvast dat je niks fout kunt doen. In Google Analytics kun je niks veranderen op je website. En dus ook niks kapot maken. Dus: klikken maar!

Klik op de afbeelding voor een vergroting

 1. In de oranje balk staat altijd de website waarvan je op dat moment de statistieken bekijkt. Heb je meerdere websites, dan kun je daar wisselen.
 2. De grijze balk aan de linkerkant is je menu. Het menu is opgedeeld in ‘mijn rapporten’ en  ‘standaardrapportages’. In deze Google Analytics Startersgids beperken we ons tot de standaardrapporten. De standaardrapporten hebben een vijftal hoofdgroepen met daaronder submenu’s die je opent door erop te klikken
 3. Een van de eerste dingen die je wil doen is het selecteren van een periode. Standaard laat Google Analytics altijd de laatste maand zien. Door op de datum te klikken kun je de periode aanpassen en, indien gewenst, vergelijken met een tweede periode zoals dezelfde maand vorig jaar. Het zwarte icoontje onder de datum geeft je extra uitleg van rapportages. Vaak in de vorm van een kort filmpje.
 4. De blauwe grafiek geeft je veel inzicht in het verloop van je data in een periode. Als je een langere periode kiest, wordt de grafiek erg onduidelijk. Hier verander je de lijngrafiek in eenheden van een dag, week of maand. In sommige overzichten kun je ook per uur data weergeven.

Bezoekers

Als je het scherm hierboven gevonden hebt ga je voor informatie over de bezoekers in het grijze menu naar Doelgroep, Overzicht. Dit is ook het standaard scherm dat je te zien krijgt als je Google Analytics opent. Standaard is de periode ingesteld op een maand en kan rechtsboven worden aangepast.

google analytics startersgids doelgroep screenshot

Zoals je in de grafiek al direct kunt zien trekt deze website ongeveer 30 tot 40 bezoekers per dag. Als je de punten in de grafiek zou tellen, dan is dit hoger dan de 880 mensen die de website hebben bezocht. De grafiek rapporteert bezoeken, het getal bezoekers.

Direct onder de grafiek vind je de belangrijkste kengetallen van de bezoekers aan jouw website. Even wat text en uitleg:

Bezoeken

Een bezoek van een bezoeker aan je website. Vroeger gebruikt men de term ‘hit’. Dit is al lang niet meer van toepassing en is ook niet vergelijkbaar. Duizend hits is heel iets anders dan duizend bezoeken, ook al klikt het heel erg interessant.

Unieke bezoekers

Het aantal mensen wat de site heeft bezocht. Als je een website bezoekt en vanuit dezelfde computer een week later terugkomt, zien we in deze rapportage 2 bezoeken en 1 bezoeker. Dat is de gemakkelijkste manier om het verschil uit te leggen. Het aantal unieke bezoekers kan dus nooit hoger zijn dan het aantal bezoeken.

Paginaweergaven

Ondanks dat websites steeds langer worden, zijn ze nog steeds opgedeeld in verschillende pagina’s. Een bezoeker kan tijdens een bezoek verschillende pagina’s bekijken. Het aantal paginaweergaven is het totaal aantal pagina’s wat je bezoekers hebben bekeken.

Pagina’s/bezoek

Het gemiddelde aantal pagina’s dat elk bezoek duurde. Een snelle conclusie zou zijn: hoger = beter. Dat klinkt aannemelijk, maar het is ook mogelijk dat een bezoeker vaak moet klikken omdat hij informatie niet gemakkelijk kan vinden. Er is ook geen gouden regel hoe hoog het aantal pagina’s/bezoek zou moeten zijn. Dit is afhankelijk van je doel en de opbouw van je website.

Gem. bezoekduur

De gemiddelde duur van een bezoek. Komt een bezoeker de volgende dag terug, dan begint de teller voor dat tweede bezoek weer bij nul. Ook hier, geen gouden regel ook al zijn er marketeers die hier een doel voor stellen.

De duur die je hier trouwens ziet is altijd korter dan de feitelijke tijd die een bezoeker op je website zit. Google Analytics begint met tellen zodra je de pagina opent. Pas als je als bezoeker naar de volgende pagina klikt, wordt de tijd op de eerste pagina berekend. Dat gaat goed tot de bezoeker de website verlaat. De tijd op de laatste pagina van het bezoek wordt nooit meegenomen in de rapportages.

Bouncepercentage

Zonder twijfel het moeilijkste getal op de pagina om te begrijpen. Toch valt het in feite best mee. Het bouncepercentage is het percentage van alle bezoeken waarvan de bezoeker die op een pagina komt op geen enkele link in je pagina klikt en de website weer verlaat. We hebben net geleerd hoe Google Analytics de gemiddelde bezoekduur berekend. Als er geen enkele klik op de site wordt gemaakt, is het bouncepercentage 100% en de gemiddelde bezoekduur altijd 0:00:00. Is een bounce slecht? En wat is een goed bouncepercentage? Over antwoorden op die vragen discussiëren online marketeers al jaren. Want kan een ‘bouncer’ ook goed zijn? Natuurlijk! Stel ik ben op zoek naar een online marketeer uit Venlo. Ik ga naar de pagina, lees het hele verhaal aandachtig door en besluit het telefoonnummer op de pagina te bellen en hem in te huren voor een klus. Is de online marketeer dan tevreden? Jazeker. Hoe rapporteert Google Analytics voor dit bezoek: bouncepercentage 100% en gemiddelde bezoekduur 0:00:00. Is het bouncepercentage hiermee nutteloos? Zeker niet. Maar het komt vooral goed van pas in diepere analyses.

% nieuwe bezoekers

Lijkt me redelijk duidelijk. Het percentage bezoekers wat voor de eerste keer op je site komt.

In dit hoofdstuk hebben we met name iets geleerd over het volume op de website. Je weet nu hoeveel mensen ongeveer in aanraking komen met je website. Door een lange tijdsperiode te selecteren kun je daarbij ook gemakkelijk een stijgende, dalende of gelijk blijvende trend zien in bezoekersaantallen.

Bronnen

Waar komen de bezoekers vandaan? Ik zal geen flauwe link leggen met vader Abraham. Dat zien we terug in het linker menu onder Acquisitie, Overzicht.

google analytics startersgids acquisitie

Het is goed om te weten hoe bezoekers op je website terecht komen. In de linker staafbalkjes zie je in een oogopslag waar je bezoekers vandaan komen. In de rechter balkjes krijg een een eerste indicatie hoe de bezoekers per bron hun bezoek ervaren. Standaard toont Google Analytics het bouncepercentage, maar je kunt ook het aantal pagina’s per bezoek of gemiddelde bezoekduur vergelijken per bron.

Ondanks dat de website uit het voorbeeld slechts drie bronnen heeft, loop ik de belangrijkste even met je door.

Organic Search

Alle bezoekers uit zoekmachines waarvoor je niet hebt betaald. Dus simpel gezegd: iemand zoekt op ‘online marketeer Venlo’ in Google en klikt op het zoekresultaat en landt op de website. Nog niet zo lang geleden kon je in dit overzicht ook zien op welk woord een bezoeker in Google zocht. Deze data is inmiddels door Google verborgen.

Paid Search

Bezoekers die door het klikken op je online advertenties in Google Adwords op de website terecht komen.

Direct

Bezoekers die de url van je website in de adresbalk intikken of jouw website in hun favorieten hebben opgeslagen.

Social

Bezoekers die afkomstig zijn van social media websites zoals Linkedin, Facebook en Twitter.

Referral

Een link vanuit een andere site naar jouw website. Je sponsort bijvoorbeeld de plaatselijke voetbalclub en in ruil daarvoor plaatsen zij een linkje op hun website. Als iemand op de link klikt, is de bezoeker een referral. Als je dieper in rapportages duikt, zul je zien dat er grote verschillen zijn in de kwaliteit van verschillende referrals.

Display

Bezoekers die op je banneradvertenties hebben geklikt.

Other

Deze lijst is door jezelf oneindig uit te breiden. De meest gebruikte uitbreiding is misschien wel e-mail. Als je nieuwsbrieven verstuurt, is het goed om te weten hoeveel bezoekers uit de nieuwsbrief doorklikken naar je website. Google Analytics maakt nieuwe categorieen automatisch aan als jij links verstuurt met een zogenaamde campaign tag.

Gedrag

Wat doen mensen toch die op je site komen? Die vraag beantwoord Google Analytics onder het kopje ‘Gedrag‘.

google analytics startersgids gedrag screenshot

Paginaweergaven

De bovenstaande lijngrafiek toont het aantal paginaweergaven die alle bezoekers samen hebben bekeken. Dit getal hebben we al eerder gezien in het overzicht van de bezoekers.

Unieke paginaweergaves

Het aantal unieke paginaweergaves voor bezoekers. Komt iemand tijdens een bezoek twee keer op de homepage van je site? Dan telt dat als twee paginaweergaven en een unieke paginaweergave.

Gem. tijd op de pagina

Niet te verwarren met de gemiddelde tijd op de site die we eerder zagen bij bezoekers. Dit is de gemiddelde tijd die elke bezoeker op elke pagina blijft.

Bouncepercentage

Zagen we al eerder bij de bezoeken.

Uitstappercentage

Dit percentage wordt berekend door het aantal bezoekers dat de website verlaat via een specifieke pagina te delen door het totaal aantal bezoekers dat zelfde specifieke pagina bekeken heeft (pageviews).

Wat we niet behandeld hebben in de Google Analytics startersgids

Kort: heul veul. Google Analytics is krachtig, enorm groot, flexibel en continue in beweging. De standaardrapporten bieden een schat aan data. En eigenlijk wil je ook meteen doelen instellen en conversies meten. Wil je nog meer dan zijn er eigen rapporten, dashboarden en geavanceerde segmenten om Google Analytics helemaal om te bouwen naar jouw persoonlijke wensen. En het is handig om zelf gemaakte rapportjes elke maand even naar jezelf te mailen. Allemaal mogelijk. Loop je ergens vast? Stel je vraag in de reacties hieronder en ik help je meteen op weg.

20 Comments

 • Jolanda schreef:

  Hoi, dank voor je gids, heb er veel aan. Een vraag vind ik er niet beantwoord: Telt Google de bezoeken die je zelf aan je site brengt terwijl je aan je site zit te knutselen of te checken na het knutselen, mee? Thanks, Jolanda
  🙂

  • Roy Janssen Roy Janssen schreef:

   Hoi Jolanda,
   standaard wordt je niet herkend als je op je site aan het werk bent. Om jezelf eruit te filteren kun je het beste een IP filter toevoegen. Dit doe je door boven in het scherm op admin te klikken en vervolgens in de linker kolom op all filters. Klik op +New Filter en vul het formulier als volgt in
   Naam: Mijn IP adres
   Exclude | traffic from the IP addresses | that are equal to:
   Op een tweede tabblad ga je even naar http://www.mijnip.nl om je externe Ip adres op te zoeken. Dit wordt in witte cijfers weergegeven. Activeer de filters voor het domein door het juiste domein toe te voegen aan de rechter box en klik save.

   Voila.

   2 opmerkingen:
   1. De filter werkt vanaf het moment dat je hem instelt, dus niet met terugwerkende kracht
   2. Als je op meerdere plekken werkt zul je meerdere IP adressen moeten toevoegen

   Ik hoor graag of het gelukt is! Roy

 • Delia schreef:

  Ik zie in mijn webraportage bij doelgroep, overzicht niet het aantal bezoekers en unieke bezoekers. Bij mij staat er sessie en bezoekers. Hoe kan ik het aantal unieke bezoekers achterhalen? Alvast bedankt!

 • Roy Janssen Roy Janssen schreef:

  Prima vraag Delia,
  niet lang nadat ik deze startersgids heb geschreven heeft Google besloten de termen aan te passen. Bezoeken/visits heten vanaf nu sessions/sessies en unieke bezoekers/unique visitors heten visitors/bezoekers. Dus in jouw geval ben je op zoek naar het aantal bezoekers. Iets meer hierover vind je hier https://support.google.com/analytics/answer/1257084?hl=nl&ref_topic=2524483#sessions_vs_users

  gr Roy

 • Martijn Stierum schreef:

  Beste Roy,

  Heb inmiddels google analytics geinstalleerd en opgenomen in header en footer van de website.
  Vraag: is het mogelijk dat je in google analytics kan zien hoe vaak in een van de galleries een foto is aangeklikt bekeken.
  Ik zie in GA wel hoe vaak de betreffende gallerie-pagina is benaderd maar niet hoe vaak men op een bepaalde foto klikt?
  Kan dat überhaupt en zoja hoe?

  Alvast bedankt voor je reactie, ook als je geen antwoord hebt.
  Gr. Martijn Stierum

  • Roy Janssen Roy Janssen schreef:

   Hoi Martijn,
   mooi om te horen dat je een start maakt met GA. Ik kan je allereerst meegeven dat 1x installeren voldoet. Google adviseert dit in de header te doen. Die in de footer kun je verwijderen. Er zijn gevallen bekend waar dat tot onjuiste getallen leidt.
   De foto’s in je gallery worden geladen in een lightbox. Standaard kan google analytics deze kliks niet zien. Het is mogelijk om deze kliks zichtbaar te maken door middel van ‘event tracking’. Hier is wel enige technische kennis voor vereist. De officiele uitleg over de implementatie over event tracking vind je hier https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gajs/eventTrackerGuide?csw=1
   Ik zie trouwens dat je gebruik maakt van wordpress. Er zijn plugins die je helpen bij de implementatie van event tracking, bijvoorbeeld https://wordpress.org/plugins/gravitate-event-tracking/ Persoonlijk heb ik hier geen ervaring mee. Ik hoop dat ik je een beetje op web heb kunnen helpen
   Veel succes!
   Roy

 • Sharon schreef:

  Hallo

  Ik wil graag gemiddelde aantal bezoekers per dag weten, hoe vind ik dit?

  Hopelijk kunt u mijn vraag snel beantwoorden.

  • Roy Janssen Roy Janssen schreef:

   Hoi Sharon,

   de enige manier waarop je dit kunt doen is door de juiste tijd te selecteren in de rechter bovenhoek en de data vervolgens in een Excel bestandje te downloaden. Dit kun je doen door boven de grafiek op [Export] te klikken. Bekijken van gemiddelden is geen standaard functie die je in Google Analytics kunt oplossen.

   gr Roy

 • roxy schreef:

  hi vraagje, ik heb alles aangemeld en ik zie in de afgelopen maand maar bij een dag gegevens staan. de rest geeft google aan dat ik geen bezoekers heb gehad. terwijl ik wel degelijk iedere dag bezoekers heb. hoe kan ik dit oplossen? Of hoe kom ik er achter wat er fout is bij google analytics?

  groetjes

  roxy

  • Roy Janssen Roy Janssen schreef:

   Hoi Roxy,

   ik heb je site (en de code erachter) even bekeken maar de analytics tag staat niet de site. Ik zie dat je WordPress gebruikt. Hoe heb je de code erop gezet? Ik kan de SEO plugin van Yoast of deze Google Analytics plugin van harte aanbevelen.
   Om te testen of je site werkt kun je altijd op je site een beetje rondklikken terwijl je op een tweede tab in google analytics naar ‘real time report’ gaat. Als het goed is zie je al naar enkele minuten je eigen bewegingen over de site.

   Roy

 • maarten schreef:

  Beste Roy,

  Als ik een doelgroepoverzicht maak van 1 week, klopt het aantal Gebruikers dat onder de grafiek staat niet met de optelsom van Gebruikers in de grafiek zelf. Waar ligt dat aan? Er staat bijvoorbeeld 830 Sessies en 644 Gebruikers onder de grafiek, maar als ik de getallen die de grafiek weergeeft per dag optel, kom ik op 830 Sessies en 726 Gebruikers. Als ik de rapportage exporteer naar Excel geeft Analytics ook dit hogere aantal Gebruikers.

  Groeten,

  Maarten

 • Roy Janssen Roy Janssen schreef:

  Hoi Maarten,

  ik moet eerlijk toegeven dat ik dit nog niet eerder heb meegemaakt. Wel weet ik dat de data in de laatste 48 uur wel eens instabiel is en dus veranderd. Een andere verklaring is wellicht de vertaling van de labels users vs new users. Lees hiervoor even dit artikel: https://www.e-nor.com/blog/google-analytics/google-analytics-new-labels-mystery-of-the-returning-visitors

  Roy

 • Henk schreef:

  Beste Roy,

  Bedankt voor je duidelijke uitleg. Weet jij of het mogelijk is om gewoon een overzicht te krijgen, van alle bezoeken (met tijdstip) aan je website. Bijvoorbeeld eerste kolom tijdstip bezoek, tweede kolom IP-adres, derde kolom locatie bezoeker, vierde kolom tijd dat bezoeker op website zit enz.

  • Roy Janssen Roy Janssen schreef:

   Hey Henk,

   ik begrijp heel goed waar je heen wil maar dat gaat je in Google Analytics niet lukken. Er zitten ontelbare mogelijkheden in Analytics maar die zijn er primair voor gemaakt om te laten zien WAT er op je site gebeurt en niet WIE dat doet. Je kunt een aantal filters aanbrengen, bijvoorbeeld locatie en tijd op de website. Zodra je richting IP adressen gaat zul je al snel vastlopen. Google geeft deze gegevens niet. Als je in B2B werkzaam bent kun je via doelgroep > technologie > netwerk nog wel wat bedrijfsnamen vinden. Met wat slim segmenteren en aangepaste rapporten krijg je wel iets van informatie.

   Mocht je serieus willen weten wie, wat wanneer doet op je website dan kun je je wel verdiepen in marketing automation systemen zoals Hubspot, Act-On en Marketo. Deze pakketten zijn niet goedkoop en vragen een behoorlijke inspanning om er leads uit te krijgen. Op dit blog vind je ook een artikel over marketing automation systemen in z’n algemeen.

   Roy

 • Crissie schreef:

  Beste Roy,

  Een klein vraagje. Ik zou graag willen weten wat de bezoektijden zijn van de bezoekers. Dus niet de tijdsduur van een bezoek aan de website, maar letterlijk de tijd dat iemand de website bezoekt. Ik zou hier namelijk graag het gemiddelde van willen weten. Dus bijvoorbeeld of de meeste mensen tussen 19.00 – 21.00 de website bezoeken, of misschien juist wel in de ochtend..

  Ik hoop dat u mij verder kan helpen.

  Groetjes Crissie

  • Roy Janssen Roy Janssen schreef:

   Hey Crissie,

   goede vraag en het is er ook eentje die ik vaker krijg. De info die je wil weten kun je niet uit de standaard rapporten halen. Hiervoor heb je een aangepast rapport nodig. Klik boven in de balk op ‘aangepaste rapporten’ en op ‘+nieuw aangepast rapport’.
   Kies een titel en een naam en zorg dat het type op ‘verkenner’ staat.
   statistiekgroep -> sessies (en eventueel ook gemiddelde sessieduur of paginaweergaven
   dimensiedetails -> uur
   [opslaan]

   Je krijgt dan een grafiek van het aantal sessies per uur op een dag. Eventueel kun je bovenin op [snelkoppeling] klikken om het rapport toe te voegen aan de rechter kolom. Anders kun je het altijd terugvinden onder aangepaste rapporten.

   Succes!

   Roy

  • Roy Janssen Roy Janssen schreef:

   Als het doe-het-zelven niet wil lukken kun je ook deze link gebruiken https://analytics.google.com/analytics/web/template?uid=C1Hk06gTSs2nfC6NLRTSYg.

   Gr Roy

 • Margot schreef:

  Beste Roy,
  Ik heb op mijn website een pdf geplaatst in een pagina. Nu wil ik op Google Analytics zien hoe vaak die pdf is aangeklikt.
  Kan dat?

  • Roy Janssen Roy Janssen schreef:

   Hey Margot,

   goede vraag. Dit kan op een aantal verschillende manieren. De meest eenvoudigste maar ook slordigste is het aanmaken van een bit.ly link. Hier kun je het aantal clicks eenvoudig registreren maar kun je dit niet koppelen aan de data in analytics. Ook kun je door middel van het laten openen van de pdf in de browser en het toevoegen van een stukje code de pdf meten in het tabje content. Tot slot, en dit is tevens de meest gebruikte, kun je gebruik maken van events. Hiervoor zul je alle links naar een pdf op je site moeten voorzien van een stukje extra code. Een eenvoudige uitleg staat hier. Tot slot zou je je tracker kunnen upgraden naar google tag manager (GTM). Hiermee kun je instellen dat alle downloads van pdfs, docs en andere bestanden automatisch worden gemeten.

   Het hangt er dus een klein beetje vanaf wat je wil. Als ik naar je site kijk, dan denk ik dat event tracking voor jou de meest logische oplossing is. Het vereist alleen enige technische kennis om dit op te zetten. Youtube staat overigens vol met filmpjes over hoe je dit doet. Mocht je hulp nodig hebben mag je altijd even contact met me opnemen.

   Roy

Leave a Reply