Persoonlijke ervaringen taxiservice Uber

By 13 oktober 2014Reviews

Onlangs was ik op visite bij het Google hoofdkwartier in Brussel. Tijdens deze dag heb ik een presentatie bijgewoond van de directeur van Uber Belgie. En, zodra ik buiten kwam de taxidienst aan een test onderworpen. In dit artikel deel ik mijn ervaringen van zowel de presentatie als de rit met taxichauffeur Mohamed.

Wat is Uber?

Het kan je na alle ophef in de diverse landen bij niet ontgaan zijn. De van oorsprong Amerikaanse taxiservice Uber is het gelukt om in enkele maanden tijd de complete Europese taxibranche op z’n kop te zetten. Het principe is eigenlijk heel simpel: vraag en aanbod aan elkaar te koppelen via een app op je mobiele telefoon. Met je smartphone geef je aan dat je behoefte hebt aan een taxi. Deze boek je via de Uber app. Vervolgens accepteert een private chauffeur jouw rit en pikt je op. Zodra hij je heeft afgezet wordt het geld via je credit card of pay pal account afgeschreven. Vooralsnog is Uber beschikbaar in enkele grote Europese steden.

Reguliere taxibranche in Europese steden

Voor mijn werk zit ik zo nu en dan in een taxi in een Europese stad. Meestal van het vliegveld naar een kantoor en terug.  Als ik dan een gesprek aan ga met de chauffeur dan is het principe meestal hetzelfde. Enkele taxibedrijven in een stad hebben de licenties verdeeld. Chauffeurs rijden voor een taxibedrijf en betalen voor het gebruik van de licentie. Wat daarna overblijft is salaris. Daarbij is de licentie vaak een vast bedrag waardoor je dus meer over houdt als je langere dagen werkt. Gezien de concurrentie in de markt maken chauffeurs vaak te lange dagen en zullen ze praktisch elke dienst accepteren die het bedrijf ze aanbiedt. Het resultaat is daarmee vaak oververmoeide chauffeurs die slecht betaald krijgen. De enige die gegarandeerd is van inkomen is de licentiehouder.

Wat nu als er geen licenties zouden zijn?

Dan krijg je Uber. Chauffeurs zijn niet in dienst maar rijden wel voor het bedrijf. De app doet niets anders dan het aanleveren van passagiers. Over de ritprijs betaalt de chauffeur een commissie aan Uber. Resultaat: goedkopere ritten en tevreden chauffeurs. Onderstaand prijsvergelijk is afkomstig van Uber. Hierbij wordt het standaard taxitarief in Amsterdam (enkeltje Zuidas-Jordaan) vergeleken met de verschillende types Uber taxi’s.

10
Zelf een keer Über proberen? Download de app en gebruik de promo code yvmml in de Uber app. Zowel jij als ik krijgen dan €10,- korting op de volgende rit.

uberPOP

11

per rit

uberBlack

21

per rit

Reguliere taxiStandaard

23

per rit

UberLUX

27

per rit

Mijn Uber rit in Brussel

Na een boeiende presentatie over de werking van Uber heb ik de taxidienst zelf aan een test onderworpen. Parkeren in Brussel is een ramp dus stond mijn auto enkele kilometers van mijn afspraak verwijderd. Op de heenweg ben ik gewandeld, maar op de terugweg begon het weer te betrekken. Perfecte omstandigheden voor een taxi.

App installeren

De Android of Apple app kun je downloaden in de app store en installeren op je mobieltje. Het enige wat je moet doen voor gebruik is het koppelen van een credit card of paypal account.

Taxi reserveren

Ik sta op de stoep van een kantoor in hartje Brussel en open de Uber app. De telefoon weet waar ik ben en plaatst me op de landkaart. Ook vertelt de app me meteen hoelang ik moet wachten voor een taxi kan komen voorrijden. In mijn geval 3 minuten. Op de landkaart zie je ook de taxi’s rijden. Je voert je bestemming in en je krijgt de ritprijs in beeld. Om te bevestigen klik je op reserveren. Op dat moment wordt de dichtstbijzijnde taxi aan jouw rit gekoppeld en zie je live waar jouw taxi zich bevindt.

Wachten

In Brussel zijn op het moment van schrijven alleen UberPOP taxi’s beschikbaar. Dat zijn chauffeurs die in hun eigen auto rondrijden. Mijn telefoon vertelde me dat ik moest uitkijken voor Mohamed die zou komen voorrijden in zijn Opel Corsa. Op je smartphone zie je live waar je taxi is.

De taxirit

Zodra ik bij Mohamed instap weet hij al waar ik heen moet. Dit lijkt me vooral handig als je in steden bent waar je de taal niet machtig bent. Hij hoeft niet te klungelen op een Tom Tom maar zijn smartphone laat meteen de kortste route zien naar mijn eindpunt. Mohamed blijkt overigens een fulltime baan te hebben en doet dit als bijverdienste. Hij heeft geen vaste roosters maar stapt in de auto als hij wat wil bijverdienen. Hiervoor heeft hij trouwens een eenvoudig examen moeten afleggen bij Uber.

Aankomst en betalen

Na aankomst stap je uit de taxi zonder dat je geld overhandigt. Dit wordt automatisch van je credit card afgeschreven. Ook vraagt Uber via de e-mail naar mijn ervaringen. Krijgt een chauffeur een aantal slechte beoordelingen op een rij, dan krijgt hij een training aangeboden.

Al met al heb ik een zeer positieve ervaring gehad met Uber. Omdat ik gebruik maakte van UberPOP werd ik  binnen enkele minuten, voor 4 euro teruggebracht naar mijn parkeergarage.

Zelf een keertje Uber proberen? Gebruik dan de kortingscode yvmml in de Uber app. Zowel jij als ik krijgen dan €10,- korting op de volgende rit.

6 Comments

 • Daniel van Aert schreef:

  Wat een stelletjes oplichters. Het ene moment betaal ik €7 voor een rit naar het Centraal station en het andere moment rekenen zij €9

  • Roy Janssen Roy Janssen schreef:

   Hoi Daniel,
   ondanks dat ik de situatie niet ken zou het wellicht iets te maken kunnen hebben met het dynamische prijsmodel wat Uber hanteert. Op het moment dat er tegelijkertijd veel ritten worden aangevraagd gaat de prijs van een rit omhoog. Je kunt dit in de app trouwens zien door het bliksemicoontje. Als Uberchauffeur kan dit je doen besluiten om de weg op te gaan. Er is namelijk dan meer geld te verdienen met een rit. Zo zorgt Uber dat vraag en aanbod in balans blijven. Zie hier het stukje over de dynamische prijs op de website van Uber.

 • Marion schreef:

  Uber maakt de markt systematisch kapot de enige die er wijs van wordt is Uber zelf, steeds meer commissie vragen aan de chauffeurs daarna de betrouwbare chauffeurs dwingen voor minder te werken?, dan steeds meer Uber x op de weg. Deze komen vervolgens na 1 of 2 jaar met de belastingdienst in de problemen omdat er geen reserves zijn opgebouwd. Taxibranche is inmiddels kapot gemaakt Uber x chauffeurs kunnen uitkering aan gaan vragen met enorme belasting schuld. De domste zijn de chauffers die andere chauffeurs aan gaan dragen voor 150 Euro ex btw en vervolgens vergeten dat deze chauffeurs jouw boterham vervolgens opvreten. Goed gedaan Nederland laat vooral de multinationals met slimme plannen onze economie stuk maken. Een faissementje meer of minder maakt toch geen reet uit. Als de ex ministers maar in deze graaieconomie maar hun zakken kunnen vullen deze hebben voorzichzelf al de deur wijd open gezet. Maar ja Nederlandse volk slaapt graag

 • Marion schreef:

  Alleen vergeten ze dat dit Nederland is en geen Amerika. Mensen krijgen hier een uitkering. Zijn beschermt en hebben de mentaliteit tot zo ver en niet verder. Dus lukt misschien alleen in Amsterdam. Verder kunnen ze het schaken. Zo Uber ga niet te ver en wees redelijk anders zal jullie arrogantie zich tegen je keren.

 • Marion schreef:

  ps nog even een vraagje aan Roy, weet je zeker dat je een klant bent? Nee hé, ben benieuwd wat je gekregen heb voor deze klantvriendelijke recensie en/of hoe lang je al werkzaam bent voor Uber.

  • Roy Janssen Roy Janssen schreef:

   Hoi Marion,
   dank voor je uitvoerige reacties. Ik vind het jammer om te lezen dat je het niet helemaal eens bent met de manier waarop Uber werkt. Mijn blogartikel is uitsluitend bedoeld om reizigers met een taxi te vertellen over het gemak van een rit met een Uber. De chauffeurs die ik tijdens mijn eigen ritten in verschillende landen heb gesproken waren bijzonder te spreken over Uber als hun werkgever. Op basis van mijn eigen ritten heb ik dan dus ook mijn artikel gebaseerd.

   Ik heb overigens geen enkele band met Uber. Zoals je op mijn contactpagina kunt zien woon en werk ik in de omgeving Venlo, ongeveer 200km van de dichtstbijzijnde stad waar Uber taxi’s rijden. Voor mijn werk neem ik regelmatig de taxi. Dat is mijn relatie tot Uber. Het artikel waarop je reageert is ook al weer twee jaar oud. Uber deed toen net zijn intrede in Nederland en was voor veel mensen toen nog onbekend. Dat heeft me besloten om daar -geheel objectief- een artikel over te schrijven.

   Roy

Leave a Reply