8 Manieren om het effect van een print advertentie te meten

print advertentie voorbeeld

De wereld van online marketing is een mooie wereld. Je beschikt over een hele grote doos aan data over elke beslissing die je maakt. In de offline wereld staat de print advertentie onder druk. Behalve de relatief hoge kosten is ook de moeilijke meetbaarheid van de effecten van een print advertentie blijkbaar lastig. In dit artikel … manieren om het effect van een print advertentie te meten én een plek te geven in de customer buyer journey.

In ons voorbeeld gebruiken we een fictieve print advertentie die ik in een blad zou kunnen zetten. De print advertentie zie je hierboven.

In dit artikel praat ik regelmatig over een conversie. Een conversie is het bereiken van een (meetbare) doel wat je met de advertentie voor ogen hebt. Een voorbeeld van een conversie is een aankoop, telefonisch contact of website bezoek.

 

1. Telefonische reactie

Twee dagen na het plaatsen van de print advertentie wordt je gebeld. De beller heeft je aanbod gezien en wil direct een afspraak maken. Er vanuit gaande dat je geen apart telefoonnummer hebt aangevraagd, zou deze directe conversie moeilijk te meten zijn. Toch is dit de meest doeltreffende conversie die je kunt hebben uit een print advertentie.

Voordelen

 • Best mogelijke conversie.
 • Geen analyses nodig.

Nadelen

 • Relatief kleine kans op conversie.
 • Niet te plaatsen in de customer buyer journey.

2. Scheur uit en neem mee

“Tegen inlevering van deze advertentie ontvangt u gratis interieuradvies” of “Een gratis tweede kop koffie tegen inlevering van deze coupon”. Het aantal ingeleverde coupons is je conversie. Hoe hoger de waarde die je weggeeft, des te groter de kans dat de coupons in worden ingewisseld.

Voordelen

 • Geen analyses nodig.

 

Nadelen

 • Hoge waarde nodig voor een hoge conversie want mensen moeten direct in actie komen. In veel gevallen zijn dit out of pocket kosten die direct ten koste gaan van marge.
 • Vaste klanten zijn niet blij als iemand voor hun bij de kassa een coupon inlevert en hiermee korting krijgt.

 

3. Couponcode

Heb je een webshop dan heb je de mogelijkheid een coupon te verbinden aan je advertentie. Het is dan wel aan te raden om de actiecode te koppelen aan het magazine waarin  je adverteert. Zo kun je het effect per print advertentie en per magazine meten.

Voordelen

 • Wordt gemeten in het back-end systeem van je webshop.

 

Nadelen

 • De gegeven korting is een korting die je geeft op je marge.
 • Het weergeven van een kortingsveld in het afrekenproces op je webshop zorgt ervoor dat reguliere klanten zien dat er korting te halen is. Zij zullen gaan Googlen op zoek naar de couponcodes. kortingscode invullen op bol.com

 4. Bezoek aan de homepage van je website

print advertentie meten in direct traffic

Een url in de print advertentie zetten is meer regel dan uitzondering. Je kunt in Google Analytics in de gaten houden of je een duidelijke stijging ziet in direct verkeer naar je website direct na publicatie. Direct verkeer zijn bezoekers die op je site terecht komen door de url in te tikken of je website in hun favorieten hebben staan. Geef iemand wel altijd een reden om naar je website te gaan. ‘Lees het hele verhaal’, ‘bekijk onze openingstijden’, ‘plan online een afspraak’.

Voordelen

 • Het bezoeken van een website is vaak een kleinere drempel dan bijvoorbeeld direct naar een winkel gaan en een coupon inleveren.

 

Nadelen

 • Als je een advertentie in dagblad plaatst heb je 1 publicatiedatum en een korte levensduur. Een magazine heeft vaak een bewaartijd. Het meten van een resultaat is dan lastiger.
 • Op de homepage moeten bezoekers opnieuw naar het aanbod van je print advertentie gaan zoeken.
 • Veel ruis in je analyse, zeker als de homepage al veel direct verkeer trekt. In onderstaand voorbeeld is een advertentie in een dagblad geplaatst op 22 december. Je zou kunnen concluderen dat de toename van bezoekers te wijten is aan de advertentie. Maar wat is dan de reden van de andere pieken in de bezoekersaantallen?print advertenties meten in analytics

5. Bezoek een landingspagina vanuit de print advertentie

print advertentie landingspagina

In plaats van de homepage kun je je bezoekers ook naar een speciale landingspagina verwijzen in de print advertentie. De kans dat andere bezoekers deze landingspagina ‘gokken’ is klein. Je weet met een kleine slag om de arm dat iedereen die direct op deze pagina terecht komt de advertentie heeft gezien.

Voordelen

 • Bezoekers komen direct op de goede pagina met een aanbod wat aansluit op de print advertentie. Zorg altijd voor herkenbaarheid door dezelfde kleuren en afbeeldingen te gebruiken in de landingspagina en de print advertentie. Maak boven de vouw van de pagina direct duidelijk wat het doel is van het bezoek aan de pagina.

Nadelen

 • ‘Luie’ en onwetende lezers zullen naar de homepage van je site gaan en daar gaan zoeken naar het aanbod. Deze vallen dan buiten je meting.
 • Hoe langer je link, des te groter de kans op typefouten.

 

6. Aparte url voor de print advertentie

print advertentie met eigen url

Ok, het is iets technischer, maar als je zuiver wil meten hoeveel lezers van de print advertentie reageren dan kun je een specifieke url aanvragen bij je webbouwer. Je kiest een url en laat die met de Google URL Builder doorsturen naar je landingspagina. De kosten hiervoor bedragen ongeveer €25,-. Dit is tot dusver de enige manier om de respons op je print advertentie zuiver te meten.

Voordelen

 • 100% zuivere meting.
 • Je kunt in Google Analytics zien of de lezer van het magazine al eerder met je in contact is geweest. Of na het zien van je advertentie nog een keer is teruggekeerd. In onderstaande screenshot van de top conversion paths in Google Analytics. Een bezoeker heeft tot twee keer to de url in je advertentie bezocht. Op een later tijdstip heeft de bezoeker je bedrijfsnaam onthouden en gegoogled (Branded search). Tijdens dat bezoek is de lezer van de print advertentie geconverteerd.
 • print advertentie assisted conversions

Nadelen

 • Voor deze meetmethode betaal je extra kosten voor de aanschaf en doorverwijzing van een extra domeinnaam. Voor een advertentie in het blaadje van de plaatselijke voetbalclub zou ik dit niet aanraden. Adverteer je in een dagblad of magazine met een fatsoenlijke oplage dan zou je dit kunnen proberen.

 7. QR codes

print advertentie qr code

Persoonlijk heb ik alleen maar slechte ervaringen met QR-codes in print maar het is natuurlijk mogelijk om een QR code in je print advertentie op te nemen. Als je een QR wil gebruiken, kan ik je de volgende tips geven:

 • Vertel er dan altijd bij waarom iemand de code zou moeten scannen.
 • Doe dit alleen als je je richt op een jongere, mobiele doelgroep met een hoge affiniteit met dit soort dingen.
 • Zorg altijd dat het doel geschikt is om op een mobieltje te bekijken. Link rechtstreeks naar Youtube, je Facebook pagina of een webpagina die geschikt is voor mobiel.
 • Om dit soort dingen te scannen heb je een mobieltje en een internetverbinding nodig. Doe dit dus niet in een vliegtuigmagazine, op een internationale beurs. Mensen hebben geen bereik of hun roaming uit staan.

8. Maak een layar van je print advertentie

Wederom gericht op nerds, kun je je statische print advertentie ombouwen naar een interactieve presentatie. Dit kan bijvoorbeeld met Layar. Hiervoor heb je een Layar app nodig op je telefoon maar kun je lezers van een magazine minutenlang aan jouw advertentie vastkluisteren. Hieronder staat Layar uitgelegd in een korte video.

Wil je het effect van je print advertenties een keer meten? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Heb je een aanvulling, verbetering of resultaat? Laat dan graag een reactie achter. Ik hoor graag van je.

2 Comments

 • Jurien schreef:

  Hey roy A.K.A online marketing rockstar,

  Je website valt uit elkaar:

  [checklist icon=”ok” iconcolor=”#81d742″ circle=”no”]
  Geen analyses nodig.
  [/checklist] [checklist icon=”remove” iconcolor=”#dd3333″ circle=”no”]
  Hoge waarde nodig voor een hoge conversie want mensen moeten direct in actie komen. In veel gevallen zijn dit out of pocket kosten die direct ten koste gaan van marge.

  Dit is in verschillende browsers gewoon zichtbaar als platte tekst, je kan me mailen voor een paar tips 🙂

Leave a Reply