Wordt beter in Google

zo wordt je beter in google

Google is wereldwijd zoekmachine nummer 1. In Nederland wordt ongeveer 95% van alle zoekopdrachten gedaan met Google. Al meer dan vijftien jaar geeft de zoekmachine antwoorden op al onze vragen. Nou ja, antwoorden? Eigenlijk geeft Google een suggestie waar je het antwoord waarschijnlijk gaat vinden. Hiervoor heeft de website zo’n 60 triljoen webpagina’s geïndexeerd. Om je even een idee te geven: dat zijn er 10.000 per aardbewoner. Hierbij wat tips om zelf nets iets beter door de zoekresultaten heen te surfen.

google als rekenmachine

[alert type=”general” animation_type=”fade” animation_direction=”down” animation_speed=””]Missie van Google: To organize the world’s information and make it universally accessible and useful[/alert]

Aangepaste zoekresultaten

Het begon in 1998 allemaal heel eenvoudig. Je gaf een zoekopdracht en Google keek op welke pagina het wordt wat je zocht (relatief) het vaakst voorkwam. Dat was je eerste resultaat in de zoekmachine. Naar mate de content groeide werd de berekening (algoritme) intelligenter en werden steeds meer factoren toegevoegd. Toch bleef de zoekmachine in essentie gelijk. Google gaf het zoekresultaat waarvan de zoekmachine verwachtte dat jij daar een antwoord zou vinden.

Na 15 jaar lezen begint Google langzamerhand ook te leren. Voorbeelden hiervan vind je hieronder waarbij de zoekmachine daadwerkelijk een antwoord geeft op je vraag. De eerste zag je trouwens hierboven al. Een rekenmachine zit gewoon ingebouwd. Zo werkt de rekensom 4653 x 245 / 12 bijvoorbeeld ook zonder dat je Excel hoeft te openen of een rekenmachine telefoon uit je zak hoeft te halen.

Bioscoopkalender

Tik bioscoop in Google en bovenaan de zoekresultaten staat niet de website waar het woord bioscoop het vaakst op voorkomt, maar een overzicht van de films die nu in de bioscoop draaien.

Google zoekopdracht bioscoop

Klik je vervolgens op een van de films, dan ga je niet naar de site van een bioscoop, maar naar een Google pagina waarin filmagenda’s van een aantal bioscopen in de buurt zijn samengevoegd.

zoekresultaat bioscoop

Doordat ik ben ingelogd in Google weet de zoekmachine overigens dat ik in Venlo woon en combineert dit gegeven met de zoekopdracht bioscoop en de datum van vandaag.

Google als wereldklok

Handig als vrienden op vakantie zijn en je ze niet wakker wil bellen. Typ time gevolgd door de naam van een stad voor de lokale tijd

google als wereldklok

Omrekentabellen

Omrekenen doe je tegenwoordig in google Celsius naar Fahrenheit, Kilometers naar Mijlen, het kan allemaal.

omrekentabel

Voor sportliefhebbers

De letters vs staan voor versus, ofwel tegenstander. Dus je hoeft ook niet meer naar de website van de premiere league om op te zoeken wanneer er weer een topwedstrijd wordt gespeeld. Is de wedstrijd bezig? Dan wordt het agenda-item vervangen door een live scorebord.

google als scorebord

Dit werkt in Nederland prima voor de Ere Divisie. Maar VVV-Venlo vs Sparta levert nog geen ‘spannend’ zoekresultaat op. Het wordt tijd dat we weer gaan promoveren 🙂

[separator top=”40″ style=”none”]

Filteren met zoekopdrachten

Alleen zoeken op een specifieke website

Sommige websites zijn nu eenmaal een puinhoop. En dan werkt de zoekfunctie ook voor geen meter. Gelukkig is Google dan ook je redder in nood. type voor de zoekopdracht site:url, gevolgd door de zoekopdracht. Bijvoorbeeld site:www.venlo.nl trouwen in het buitenland. Google geeft dan, behalve wat advertenties, alleen zoekresultaten van de website van de gemeente Venlo.

Negatieve zoektermen

Sommige woorden hebben nu eenmaal meerdere betekenissen. Met het min-teken kun je negatieve zoektermen uitsluiten. Wil je bijvoorbeeld iets weten over de metro maar ben je niet op zoek naar dat gratis dagblad, probeer dan eens de zoekopdracht metro -nieuws. Of paris -hilton.

Zoeken naar een bestandstype

Het toevoegen van filetype:pdf geeft in je zoekresultaten uitsluitend pdf bestanden. Scheelt je weer een paar keer klikken als je weet dat het bestand ergens op de site van de gemeente te vinden zou moeten zijn.

google-filetype

Googlen als een echte baas

Was je tot dusver niet onder de indruk dan is de zoekopdracht hieronder vast iets voor jou. We zoeken op nu.nl naar “tour de france” als vaste woordcombinatie in relatie met shirt. Maar dat mag ook trui zijn, of shirtsponsor of bolletjestrui. En dat doen we in artikelen die het afgelopen jaar zijn geschreven.

google geavanceerd zoeken

[separator top=”40″ style=”none”]

Terug in de tijd

Gelukkig hebben we de foto’s nog

Soms is het niet jouw dag. Ben je op zoek naar een pagina, is het resultaat “this page no longer exists”. Of je weet 100% zeker dat er gisteren nog iets anders stond. Ga dan terug naar je google zoekresultaten en klik op en kleine groen pijltje en selecteer in cache. Je gaat dan naar het moment dat Google de site voor het laatst bezocht om te indexeren. Wil je overigens serieus terug in de tijd, dan kun je altijd nog de wayback machine gebruiken. Maar dat terzijde.

google cache

1998, die goede oude tijd

Ok, je kunt er echt helemaal niks mee, maar Google voor de lol eens Google in 1998. Je gaat dan terug naar de eerste versie van de zoekmachine. Geef je een zoekopdracht in, dan kom je direct weer in het heden.

Afbeeldingen

Afbeeldingen zoeken

Je bent bezig met een powerpoint en je komt erachter dat het plaatje wat je wil laten zien niet veel groter is dan een postzegel. We hebben het allemaal wel eens. Nou ja, hadden. Want nu klik je in google op afbeeldingen en daarna op de camera in de zoekbalk.

Google afbeelding zoeken

Upload je afbeelding en grote kans dat Google ‘m herkent en je de weg wijst naar een hogere resolutie van je plaatje.

Afbeeldingen filteren

Het aanbod aan plaatjes op Google is enorm. Recent voegde Google daarom de knop ‘zoekhulpmiddelen’ toe. Zoek op grootte, kleur, type, tijd maar ook gebruiksrechten. Handig als je toch net met die presentatie bezig bent.

google afbeeldingen filteren

[separator top=”40″ style=”none”]

Ontspanning

Zerg Rush

Zoek op Zerg Rush en hoppa, je zoekresultaten worden aangevallen door binnenvliegende O’s die je met je muis moet afschieten.

Atari

Heb je een paar minuutjes niets te doen en mis je je Atari spelcomputer? Google dan gewoon Atari Breakout. Kun je even een spelletje spelen in Google. Ga je een level omhoog dan vervangt Google alle tegeltjes door een willekeurige zoekopdracht. Enjoy!

google easter egg atari breakout

Wat moet een ondernemer hiermee?

Ok, de voorbeelden hierboven zijn grappig, handig en soms compleet overbodig. Behalve dat je als gebruiker kunt profiteren van handigheidjes, kunnen ondernemers hier voordeel uit halen. Google blijft zoekresultaten verrijken met gestructureerde (bedrijfs)data zoals adresgegevens, gezichten van auteurs en beoordelingen van klanten. Als je deze data op je eigen website gestructureerd aanbiedt, is de kans erg groot dat Google deze data gaat overnemen in de zoekresultaten. En dat levert jou dan weer meer bezoekers op. Op dit moment groeit de data die je al gestructureerd aan Google aan kunt bieden hard en wordt het pas hier en daar toegepast. Als je concurrentievoordeel wil pakken in Google kan ik je in elk geval aanraden je online marketeer te vragen om hiermee aan de slag te gaan.

Geen marketeer in dienst maar wel benieuwd naar de mogelijkheden? Een mailtje sturen of een reactie achter laten is zo gepiept.

Leave a Reply