Skip to main content

’t Was een levendige gesprek tussen de altijd goedlachse Willem en mezelf. Willem had zojuist uitgelegd waarom de perfect gegrilde champignons geen grilstreepjes hebben. Wij kletsten nog even verder over de toekomst in de agro-sector. Willem was heel even uit het veld geslagen. “Allemaal gave ontwikkelingen Roy, maar ik snap even niet wat ik met al die nieuwe technieken moet”, klonk het in het plat Rotterdams. Mijn gedachten dwaalden even af naar mijn jeugdjaren als tuiderszoon, een piepklein artikeltje in de Duitse Lebensmittelzeitung over avocado’s van de week ervoor en het laatste boek van Steven van Belleghem.

Kwaliteitscontrole van tomaten

Bij het leveren van een topproduct staat kwaliteit altijd voorop, zeker in de agro-sector. Toen ik twintig jaar geleden thuis in de tuinderskas met tomaten werkte was dat niet anders. We schrokken daarom best wel toen pap kwam aangerend. Zijn hoofd was zo rood als een tomaat.

Ze hebben gebeld. Er zitten teveel gescheurden tussen.

Met ‘ze’ bedoelde hij de veiling. In het bijzonder de kwaliteitscontrole. Elke binnengekomen zending paprika’s, tomaten, komkommers en andere verse producten onderging een kwaliteitscontrole. Een kistje werd van een volle pallet geplukt en beoordeeld aan de hand van vooraf vastgestelde criteria. Gezien de temperatuurschommelingen de dagen ervoor was het bijna logisch dat na het oogsten en sorteren nog tomaten gebarsten waren tijdens transport. Die moesten dus uit de verpakking worden gehaald. Dus met een auto vol verse rode tomaten naar de veiling om de hele pallet na te kijken en om te pakken. Het had wel iets bijzonders.

Later werd de controle op de veiling verhuisd naar aangekondigde en onaangekondigde controles op het teeltbedrijf. Pallets voor verzending werden systematisch nagekeken en indien nodig gecorrigeerd voor verzending. Dit soort controles zijn vaak subjectief. Een kop koffie, een vriendelijk knikje of amicaal grapje doet soms wonderen. Nog steeds worden elke dag, op verschillende plaatsen in het proces producten op kwaliteit gecontroleerd.

Dat kleine artikel in de Duitse Lebensmittelzeitung

Bij Scelta hanteren we een leeslijst voor vakliteratuur. Elke week een stapel met de laatste ontwikkelingen in AGF, tussenhandel en klant uit binnen- en buitenland. De stapel heeft vaak talloze geeltjes. Geeltjes met namen, geplakt bij artikelen die om een of andere reden interessant zijn om door te lezen.

Dit artikel had geen geeltje. Toch viel mijn oog erop.

Amazon had zich na de aankoop van Whole Foods in de zomer van 2017 zich blijkbaar ook verwonderd over kwaliteitscontrole van versproducten. Kwaliteit en betrouwbaarheid zijn voor een etailer als Amazon net zo belangrijk als zuurstof voor een mens. Een dip in betrouwbaarheid heeft grote gevolgen en zet de deur voor concurrenten open. In het artikel wordt uitgelegd hoe Amazon avocado’s keurde met behulp van Artificial Intelligence (AI).

Artificial intelligence is intelligence displayed by machines, in contrast with the natural intelligence displayed by humans and other animals.

Avocado’s zijn een van de moeilijkste fruitsoorten om te controleren op versheid. De ene dag zijn ze hard, de dag erna bruin. Dat zorgde voor klachten van klanten. De traditionele keurmeester was blijkbaar niet goed in staat de rijpheid van een avocado meten. Dus werd er naast de keurmeester een robotarm geplaatst. Compleet met een sensor om te kijken, ruiken en voelen.

Leren van de keurmeester

De eerste stap was leren van de keurmeester. De robot krijgt dezelfde krat avocado’s als de keurmeester en krijgt de informatie of de keurmeester de krat goed- of afgekeurd heeft. Na een poos gaat de robot een patroon ontdekken en werd de keurmeester eigenlijk overbodig.

Leren van data

Eerder had Amazon geconstateerd dat de keurmeester slecht werk deed in de ogen van de consument. Dus is het proces aangepast. Alle kratjes worden nu langs de robot geleid. Elk kratje even ruiken, voelen en kijken. Die data wordt opgeslagen, samen met een uniek kratnummer. Zodra een klacht binnenkwam wordt deze klacht teruggegeven aan de robot via het kratnummer. Op basis daarvan wordt de controleur 2.0 continue gevoed met nieuwe informatie en wordt zijn perceptie van kwaliteit verder verbeterd. Nu kan de robot voorspellen of een prima uitziend kratje avocado’s de dag erna is veranderd in pulp. Klachten verdwenen als sneeuw voor de zon.

Steven van Belleghem

In het nieuwste boek van Steven van Belleghem legt hij uit hoe we in de derde fase van de digitale evolutie zitten. Na fase 1 online communicatie (1995) en mobiel (2007) zijn we aanbeland bij artificiële intelligentie. Het grote verschil van deze derde fase is de zichtbaarheid en impact.

De kernwoorden van deze fase zijn volledige connectiviteit, automatisering en artificiële intelligentie. Tien jaar geleden konden we ons niet inbeelden hoe ingrijpend mobiele technologie ons leven zou veranderen. De impact van de derde digitale golf zal van een nog grotere orde zijn dan de vorige twee fases. De vorige twee digitale golven gingen over een optimalisatie van de communicatie. De derde golf gaat over het automatiseren van de wereld. … De klant zal in eerste instantie denken dat de performance van de output verbetert, maar zal niet echt snappen wat er aan de hand is. Hier is artificiële intelligentie een onzichtbare technologie die magische ervaringen realiseert voor de klant. – Steven van Belleghem

Extreem klantgerichte bedrijven zoals Amazon passen op steeds grotere schaal AI toe. Het interessante is dat wij daar weinig van merken. Pas als je je toespitst op processen merk je steeds vaker dat veel zaken opeens geen toeval meer zijn. Data leert algoritmen processen te verbeteren. Wij ervaren dat als extreme klantgerichtheid. Ook bij het keuren van avocado’s.

Willem maakt zijn gegrilde champignons, mais en uien onderdeel uit van het proces van versproducten op weg van het land naar de klant. Ergens op z’n weg komen deze producten straks een nieuw type controleur tegen.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

× Hoe kan ik je helpen?