Skip to main content

Adwords, de advertentieservice van Google, kan je een positieve invloed hebben op het bereiken van je KPI’s. Maar vaak resulteert dit ook in hoge kosten. Aan de hand van dit artikel kun je bepalen of je je Adwords campagne moet uitbesteden en wat je hier ongeveer voor betaalt. Deze kosten van adwords campagnes kun je verdelen in twee delen:

  • Kosten die je aan Google betaalt voor het tonen van je advertenties
  • Tijd voor het optimaliseren van campagnes

Uurtarief van een adwords consultant

Voor het optimaliseren van je Adwords campagnes kun je een externe consultant inhuren. Er bestaat een grote variëteit in zowel de kwaliteit als ook de kosten van consultancy bureaus. Het uurloon van een externe Adwords consultant zit ruwweg tussen de €40 en €125. Het zal als relatieve leek vaak moeilijk zijn om de prijs/kwaliteit verhouding goed in te schatten. Je kunt aannemen dat elke consultant wel een lijntje zal vinden wat omhoog gaat. Zelfs als er niets wordt geoptimaliseerd.

Er zit vaak wel degelijk een relatie tussen kwaliteit en kosten. Of je een goedkope of dure consultant nodig hebt hangt af van je uitdaging. Ga je als lokale bakker een eerste stap zetten in Adwords? Dan kan een neefje voor een paar tientjes per uur weinig fout doen. Wordt het budget, concurrentie en complexiteit van de campagne groter? Dan wordt het tijd om over te stappen naar een professionele club.

Percentage consultancy uren van de totale adwords kosten

Kijk altijd of er een relatie zit tussen het budget wat je in Adwords spendeert en de kosten voor consultancy. Ga uit van ongeveer 10 tot 20 procent wat je kunt uitgeven aan een consultant. Is het bedrag hoger, dan haal je dat er waarschijnlijk niet uit. Is het bedrag lager dan zit er wellicht meer potentie in je campagne.

Rekenvoorbeeld 1

Adwords dagbudget 25,-

€25 * 30 dagen * 15% consultancy = €112,50. Voor dit bedrag betaal je maandelijks 2 uur consultancy van een goedkope consultant (40-60 euro per uur)

Rekenvoorbeeld 2

Adwords dagbudget 200,-

€200 * 30 dagen * 15% consultancy = €900 Ga vanaf deze bedragen altijd in zee met een gespecialiseerd bureau. Uurtarieven liggen hoger, maar de potentiële verbeteringen zijn ook substantieel. 2 uur per week of 1 dag per maand zou dus ongeveer het uitgangspunt moeten zijn voor een consultant die €100,- per uur kost.

Rekenvoorbeeld 3

Een uur per maand is toch wel een absoluut minimum. Ga je dan andersom rekenen dan is het €realistisch om het beheer van adwords uit te besteden vanaf een dagtarief vanaf €10,-.

Optimaliseren door consultants van Google

Als je een nieuw account opzet is het mogelijk dat een medewerker van Google contact met je opneemt voor het gratis optimaliseren van je campagnes. Dat klinkt goed, maar let op dat deze consultants wel werken met een commerciële inslag en indirect betaald worden door advertentie-inkomsten.

Stel doelen en stel vragen

Het verlagen van Adwords kosten kan op veel manieren. Bespreek met een consultant wat je uiteindelijke doel is. Meer verkeer op je site? Kosten per klik omlaag? Of de kosten per conversie? Spreek samen af wat het doel is en hoe dit wordt gerapporteerd. Zonder doel of rapportage geef je een blanco cheque.

Je kunt je trouwens afvragen of het verlagen van kosten je doel is. Ik denk dat je uiteindelijk je kosten wil optimaliseren en je budget zo slim mogelijk wil inzetten. Deel jouw marktvisie altijd met de consultant. Hoe ziet je markt eruit? Wie is je klant? Wat moet die doen? Wat is jouw verwachting? Als het goed is stelt een consultant je deze vragen. Zo niet, dan adviseer ik je toch echt een keer verder te kijken.

Eigendom van een Adwords account

Heb je een Adwords account of ben je van plan om te starten? Zorg dat je altijd zelf eigenaar bent van het account. Het is doodeenvoudig om een interne of externe consultant toegang te verlenen tot jouw account zodat hij wijzigingen kan aanbrengen. Als je geen eigenaar bent van je eigen data kan je dit duur komen te staan. Je ziet niet wat er gebeurt en eventueel overstappen wordt je onmogelijk gemaakt tenzij je dit afkoopt. Vergelijk het met de boekhouding van je bedrijf. Jij bent de eigenaar en de accountant maakt de jaarrekening. Het zou een raar idee zijn als hij ook de eigenaar wordt van jouw facturen. Een gewaarschuwd mens…

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.