Skip to main content

Onlangs was ik op visite bij het Google hoofdkwartier in Brussel. Tijdens deze dag heb ik een presentatie bijgewoond van de directeur van Uber Belgie. En, zodra ik buiten kwam de taxidienst aan een test onderworpen. In dit artikel deel ik mijn ervaringen van zowel de presentatie als de rit met taxichauffeur Mohamed.

Wat is Uber?

Het kan je na alle ophef in de diverse landen bij niet ontgaan zijn. De van oorsprong Amerikaanse taxiservice Uber is het gelukt om in enkele maanden tijd de complete Europese taxibranche op z’n kop te zetten. Het principe is eigenlijk heel simpel: vraag en aanbod aan elkaar te koppelen via een app op je mobiele telefoon. Met je smartphone geef je aan dat je behoefte hebt aan een taxi. Deze boek je via de Uber app. Vervolgens accepteert een private chauffeur jouw rit en pikt je op. Zodra hij je heeft afgezet wordt het geld via je credit card of pay pal account afgeschreven. Vooralsnog is Uber beschikbaar in enkele grote Europese steden.

Reguliere taxibranche in Europese steden

Voor mijn werk zit ik zo nu en dan in een taxi in een Europese stad. Meestal van het vliegveld naar een kantoor en terug.  Als ik dan een gesprek aan ga met de chauffeur dan is het principe meestal hetzelfde. Enkele taxibedrijven in een stad hebben de licenties verdeeld. Chauffeurs rijden voor een taxibedrijf en betalen voor het gebruik van de licentie. Wat daarna overblijft is salaris. Daarbij is de licentie vaak een vast bedrag waardoor je dus meer over houdt als je langere dagen werkt. Gezien de concurrentie in de markt maken chauffeurs vaak te lange dagen en zullen ze praktisch elke dienst accepteren die het bedrijf ze aanbiedt. Het resultaat is daarmee vaak oververmoeide chauffeurs die slecht betaald krijgen. De enige die gegarandeerd is van inkomen is de licentiehouder.

Wat nu als er geen licenties zouden zijn?

Dan krijg je Uber. Chauffeurs zijn niet in dienst maar rijden wel voor het bedrijf. De app doet niets anders dan het aanleveren van passagiers. Over de ritprijs betaalt de chauffeur een commissie aan Uber. Resultaat: goedkopere ritten en tevreden chauffeurs. Onderstaand prijsvergelijk is afkomstig van Uber. Hierbij wordt het standaard taxitarief in Amsterdam (enkeltje Zuidas-Jordaan) vergeleken met de verschillende types Uber taxi’s.

10
Zelf een keer Über proberen? Download de app en gebruik de promo code yvmml in de Uber app. Zowel jij als ik krijgen dan €10,- korting op de volgende rit.

Mijn Uber rit in Brussel

Na een boeiende presentatie over de werking van Uber heb ik de taxidienst zelf aan een test onderworpen. Parkeren in Brussel is een ramp dus stond mijn auto enkele kilometers van mijn afspraak verwijderd. Op de heenweg ben ik gewandeld, maar op de terugweg begon het weer te betrekken. Perfecte omstandigheden voor een taxi.

App installeren

De Android of Apple app kun je downloaden in de app store en installeren op je mobieltje. Het enige wat je moet doen voor gebruik is het koppelen van een credit card of paypal account.

Taxi reserveren

Ik sta op de stoep van een kantoor in hartje Brussel en open de Uber app. De telefoon weet waar ik ben en plaatst me op de landkaart. Ook vertelt de app me meteen hoelang ik moet wachten voor een taxi kan komen voorrijden. In mijn geval 3 minuten. Op de landkaart zie je ook de taxi’s rijden. Je voert je bestemming in en je krijgt de ritprijs in beeld. Om te bevestigen klik je op reserveren. Op dat moment wordt de dichtstbijzijnde taxi aan jouw rit gekoppeld en zie je live waar jouw taxi zich bevindt.

Wachten

In Brussel zijn op het moment van schrijven alleen UberPOP taxi’s beschikbaar. Dat zijn chauffeurs die in hun eigen auto rondrijden. Mijn telefoon vertelde me dat ik moest uitkijken voor Mohamed die zou komen voorrijden in zijn Opel Corsa. Op je smartphone zie je live waar je taxi is.

De taxirit

Zodra ik bij Mohamed instap weet hij al waar ik heen moet. Dit lijkt me vooral handig als je in steden bent waar je de taal niet machtig bent. Hij hoeft niet te klungelen op een Tom Tom maar zijn smartphone laat meteen de kortste route zien naar mijn eindpunt. Mohamed blijkt overigens een fulltime baan te hebben en doet dit als bijverdienste. Hij heeft geen vaste roosters maar stapt in de auto als hij wat wil bijverdienen. Hiervoor heeft hij trouwens een eenvoudig examen moeten afleggen bij Uber.

Aankomst en betalen

Na aankomst stap je uit de taxi zonder dat je geld overhandigt. Dit wordt automatisch van je credit card afgeschreven. Ook vraagt Uber via de e-mail naar mijn ervaringen. Krijgt een chauffeur een aantal slechte beoordelingen op een rij, dan krijgt hij een training aangeboden.

Al met al heb ik een zeer positieve ervaring gehad met Uber. Omdat ik gebruik maakte van UberPOP werd ik  binnen enkele minuten, voor 4 euro teruggebracht naar mijn parkeergarage.

10
Zelf een keer Über proberen? Download de app en gebruik de promo code yvmml in de Uber app. Zowel jij als ik krijgen dan €10,- korting op de volgende rit.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.