Skip to main content

We gaan even honderd jaar terug in de tijd. De industriële revolutie heeft flink huisgehouden en de Nederlandse fabrieken draaien overuren op de kracht van de stoommachine. Rond 1900 wordt dan het lichtnet uitgerold. Een voor een werden de stoommachines uitgeschakeld en vertrouwde de bedrijven op de draadjes die uit de muur kwamen.

History repeats itself.

De invoer van het lichtnet als de basis waarvan een fabriek afhankelijk was ging niet bepaald zonder slag of stoot. De elektriciteit was weliswaar goedkoper dan het operationeel houden van een stoommachine, maar kon je de stabiliteit van de aangeleverde stroom wel vertrouwen? Nu, ruim een uur later weten we met z’n allen al niet meer beter. En een zelfde beweging zien we nu bij cloud computing, werken waarbij je afhankelijk bent van internet.

Treffende overeenkomsten

Er zijn een paar treffende overeenkomsten als je de invoering van het werken in de cloud. Je zou zelfs kunnen stellen dat de geschiedenis zich herhaalt.

Afhankelijkheid

Toen we een eeuw geleden overstapten van de stoommachine naar een elektriciteitsnet was het grootste bezwaar waarschijnlijk de afhankelijkheid. Je stoommachine kon je zelf zien en aanraken. Van het lichtnet zag je uiteindelijk alleen het stopcontact en de rekening. En ondanks dat het stukken goedkoper was, was afhankelijkheid iets waaraan veel bedrijven moesten wennen. In de huidige tijd ligt een bedrijf praktisch plat als internet eruit ligt. Geen e-mail, geen website, geen VOIP gesprekken… Maar ja…, hoe vaak komt het tegenwoordig eigenlijk nog voor dat we op het bedrijf zonder internet zitten?

Ongebruikte overcapaciteit

Een baas vond het fijn om naar de stoommachine te kijken als het kloppend hart van de onderneming. Zo kijken veel bedrijven ook naar de bedrijfsserver. Een hoekje in het bedrijf waar het goud van het bedrijf ligt opgeslagen. De klantdata van het CRM-pakket, de orderlijsten van het ERP-systeem en de office documenten van de medewerkers. Maar behalve dat ook overcapaciteit. Hoe vaak komt het voor dat de digitale stoommachine op 100% werkt? Waarschijnlijk zelden of nooit. Niet alleen in jouw bedrijf maar ook in dat van de buren. En je overburen. Eigenlijk op het hele industrieterrein liggen ongebruikte servers voor het oprapen.

Onderhoud en uptime

Het voelt zo goed als je zelf aan de knoppen zit. Het gevoel van grip en controle werkt aanstekelijk. Maar net als bij de capaciteit van het apparaat zit bij de mensen een overcapaciteit. Zal het iets uitmaken of een systeembeheerder 2 of 4 terabyte schijven moet onderhouden? Het lijkt me niet. Het zal in elk geval geen lineair verband zijn. Dus eigenlijk kan een systeembeheerder met weinig meerwerk meer capaciteit aan.

Voordelen van het werken in de cloud

Ondanks dat het nog allemaal een beetje eng aanvoelt, heeft het werken in de cloud behoorlijk wat voordelen. Zo zullen de kosten zeer waarschijnlijk gaan dalen. Minder overhead-kosten en in verhouding minder overcapaciteit zorgen ervoor dat een gigabyte cloud storage een flink stuk goedkoper is dan een gigabyte op een gemiddelde bedrijfsserver.

En het lijkt zo veilig als de deur van het serverhok van het bedrijf op slot zit. Maar wat zal beter beveiligd zijn denk je? Een data warehouse van bedrijven zoals Facebook, Amazon en Google of de bedrijfsserver van een kantoor in Lutjebroek?

Het werken in de cloud heeft natuurlijk ook het voordeel dat de kennis van organisatie niet versleuteld zit in een apparaat. Als je je tablet in de trein laat liggen of je laptop opeens ermee ophoudt, pak je letterlijk een nieuw apparaat van de stapel. Je maakt verbinding met internet en je bent een paar minuten laten weer aan het werk.

IT als rem op de moderne organisatie

Waarom stappen we niet massaal over naar het werken in de cloud? Behalve wat koud watervrees, zal de afdeling IT de komst van cloud computing niet toejuichen. De server die zij koesteren, de veiligheid die zij garanderen en de status die zij hieraan toekennen komt te vervallen op het moment dat hun stoommachine wordt vervangen door een stekkerdoos.

Dus zal een hoofd IT lang volhouden dat je echt niet in de cloud moet werken. En dat echt niemand anders dat doet.

Aanjagers van het werken in de cloud

Er zijn verschillende varianten mogelijk als je wil gaan werken in de cloud. Van virtuele desktop tot volledig browser-gebaseerd zoals bijvoorbeeld Google. De marketingmachine moet nog op gang komen, maar Google for WorkAmazon Web Services, en Microsoft Office 365 groeien als kool. Vooralsnog met het aansluiten van de early adaptors, maar binnen onafzienbare tijd ook met de mainstream van bedrijven…zodra we afscheid kunnen nemen van onze geliefde bedrijfsserver.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.