Skip to main content

Social media zoals Facebook kunnen al lang niet meer bestaan zonder advertenties. Met de laatste toevoeging kan het big brother gevoel je toch wel opspelen.

In 2002 loopt Tom Cruise in de film Minority Report door de stad van de toekomst. In de -flink gesponsorde- film loopt Tom door een winkelcentrum. Camera’s scannen zijn oog en passen daar de reclames in het straatbeeld op aan. Het gaat van traditionele mass marketing naar 1:1 marketing. En dit kun je ook gaan verwachten van Facebook.

De basis van online advertising

In tegenstelling tot traditioneel adverteren heb je in online marketing de mogelijkheid je doelgroep zorgvuldig te kiezen. Vroeger had je leesprofielen van een krant of tijdschrift, maar tegenwoordig heb je bij praktisch alle kanalen wel mogelijkheden om te segmenteren. Zo target je de doelgroep bijvoorbeeld op leeftijd, geslacht, woonplaats, functie maar ook op gedrag zoals interesses of bezoek aan bepaalde websites. Hoe specifieker een profiel, hoe gerichter je je bericht hierop kunt aanpassen, hoe hoger de kans is dat je je doelgroep bereikt, hoe hoger de waarde van een profiel. Je weet immers als adverteerder dat je niet willekeurig 10.000 mensen bereikt, maar dat je 10.000 mensen bereikt die aan jouw segmentatie voldoen.

Adverteren op Facebook

Everything you say, can and will be used against you…

Deze quote horen we in ongeveer elke politieserie maar is eigenlijk ook helemaal waar voor Facebook. Onderstaande screenshot van het advertentieplatform van Facebook laat een selectie van de keuzemogelijkheden zien waarop je als adverteerder kunt segmenteren. Als je nog even doorgaat met segmenteren kun je de mensen zo ongeveer aanwijzen.

Tot dusver weinig nieuws. Hoogstens verklaart het nu waarom sommige merken juist bij jou uitkomen. Het is op basis van een of meerdere keuzesegmenten.

Nieuw: Facebook gebruikt je actuele locatie

Als je een smartphone en een Facebook account hebt, is de kans groot dat de Facebook app op je telefoon staat geïnstalleerd. Daarmee deel je de inhoud van je complete profiel én je locatie op dat moment met Facebook. En die informatie is vanaf nu beschikbaar voor adverteerders. Eerst in de VS; binnen enkele maanden ook in Nederland.

Onderstaande animatie laat ons zien hoe het werkt. Een ondernemer voert het adres van zijn onderneming in en segmenteert verder op leeftijd en tijdstip. Je maakt een advertentie en voila. Je loopt door het centrum van de stad of wacht bij het pashokje op je vriendin en checkt even je Facebook. Het wordt opeens geen toeval meer als de winkel twee deuren verder je een goed aanbod doet. Of dat de lunchroom aan de overkant het toch wel tijd vindt dat je een broodje komt eten.

De onderstaande video maakt nog een keer goed duidelijk hoe het straks voor een ondernemer werkt. Praktisch gezien kun je, als het even wat rustig is in je lunchroom, even een advertentie aanzetten voor iedereen die op dat moment toch aan het winkelen is. Tweede kopje koffie gratis of Facebook only aanbiedingen worden dan natuurlijk snel meer regel dan uitzondering.

In mijn ogen heeft dit nogal wat gevolgen. Niet alleen voor de winkelier die weer een nieuw kanaal heeft waarmee hij de concurrent te slim af kan zijn maar ook klanten aan kwijt kan raken.

De grootste gevolgen zijn echter voor de consument. Is dit een vloek of een zegen? Aan de ene kant weet je dat een platform zoals Facebook niet kan overleven zonder advertenties. Dus dan maar zo relevant mogelijk? Of gaat Facebook nu echt over de grens van je privacy? Ik ben benieuwd naar jouw mening!

Bron: Facebook for Business

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.