Skip to main content

Email marketing lijkt steeds moeilijker te worden. De tijd dat potentiële klanten zien vrijwillig aanmeldden voor digitale nieuwsbrieven ligt ondertussen al ver achter ons. Dat betekent niet dat we email als kanaal af kunnen schaffen. Het betekent wel dat we het verzenden van mailtjes moeten herzien. Dat, en nog veel meer kan met marketing automation als vervanger van traditionele email marketing.

Massaal uitschrijven

Email marketing is eigenlijk niet meer van deze tijd. Allereerst is het een zendmedium, zonder dat je feedback terug krijgt zoals bij bijvoorbeeld social media. Daarnaast beslist de verzender wat je wanneer aan wie verstuurt. Het gros van je adressenlijst zit hier alleen niet meer op te wachten. De nieuwsbrieven zijn niet relevant, komen op het verkeerde moment, komen te veel of juist te weinig. Resultaat: steeds meer mensen schrijven zich uit.

Het wiel opnieuw uitgevonden

Marketing automation systemen versturen ook e-mailtjes, maar dan op een intelligentere manier. Door deze intelligente manier van versturen, kun je -mits je dit goed inricht- nog steeds veel potentiële klanten bereiken en aan je bedrijf binden. Dit komt doordat je opeens nieuwsbrieven kunt versturen in de juiste frequentie, op het juiste moment en met een relevant bericht. Zeker bij B2B bedrijven met een relatief langere lead-time kan dit een groot verschil maken.

Het grote voordeel van marketing automation is dat je de hele online interactie van een prospect kunt volgen. Op basis van het gedrag bouw je een profiel op van je prospect. Aan de hand van dit profiel kun je geautomatiseerd acties uitvoeren.

Closed loop reporting

Stel je hebt een traditionele inrichting van email marketing software en een website. Aan de ene kant meet je dan via de email marketing het gedrag van prospects binnen een email. Slechte email marketing systemen geven alleen prestaties van een specifieke email, de betere systemen registreren ook de informatie per prospect. Aan de andere kant heb je Google Analytics. Hiermee meet je het gedrag op de website maar is de data opeens anoniem. Na het uitsturen van een nieuwsbrief heb je dus twee datasets:

  • De rapportage van de email marketing software, met open rates en click rates
  • De rapportage in Google Analytics waar je het anonieme gedrag van bezoekers ziet die in de mail hebben doorgeklikt naar de website.

Marketing automation slaat een brug tussen beide rapportages. Door het plaatsen van en cookie wordt het gedrag in een e-mail en op de website in een profiel opgeslagen. Dit maakt het mogelijk om prospects te volgen op verschillende kanalen tijdens verschillende stappen in het aankoopproces. Aan de hand van de stappen kun je dan weer events triggeren.

A+B=C

Doordat je individuele prospects volgt kun je deze prospects met marketing automation persoonlijke informatie geven. Je stuurt dus geen nieuwsbrief meer op donderdagmiddag om 16:00 naar je hele adressenbestand, maar de hele dag door geef je de juiste informatie op het juiste moment naar individuele mensen.

Content marketing op z’n plek

Content marketing vertrouwt grotendeels op e-mailadressen. Daarom gaan content marketing en marketing automation hand in hand. Steeds meer bedrijven bieden op de website content aan achter een formuliertje. Vul je je e-mailadres in, dan krijg je een ebook, whitepaper of infographic als bedankje.

Lead scoring

Als marketing automation goed is doorgevoerd binnen een bedrijf, dan wordt elke stap die je als prospect zet gevolgd. Op basis van pagina’s die je op de website bezoekt val je automatisch binnen een segment. Voor elke actie die je onderneemt ontvang je punten. Voor het bezoeken van een webpagina 1 punt, openen van een e-mail 2 punten en het registreren voor een webinar 10 punten. Hoe hoger het puntenaantal, hoe groter de kans dat jij als prospect klant wordt.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.