Skip to main content

Het is voor veel bedrijven een #1 prioriteit om hoog te scoren in zoekmachines. Dit kan ‘gratis’ door zoekmachine-optimalisatie of door het inzetten van advertenties. Als je aan de slag gaat met het optimaliseren van je website voor zoekmachines is het handig om je zoekmachine ranking in de gaten te houden. Daarom hierbij de tip naar een gratis tool.

Zoekmachine ranking is eigenlijk ouderwets

Jup. Behalve als je een grote online speler bent, zou je niet te veel bezig moeten zijn met je rankings. Daarmee zeg ik niet dat je niet hoeft te optimaliseren voor zoekmachines. De methode is alleen aan het veranderen door twee redenen:

  • De razendsnelle groei van content marketing
  • Het steeds langer worden van zoekopdrachten

En deze twee trends hebben een verband met elkaar. Veel bedrijven zijn in snel tempo content aan het toevoegen aan hun websites en andere digitale platformen. Om deze content toe te voegen maken veel bedrijven bijvoorbeeld gebruik van een blog. Het idee is om met het blog potentiële kopers aan te trekken. In blogs kun je namelijk prima focussen op een keyword om goed te ranken in zoekmachines. Houdt die gedachte nog even vast.

Het aanbod van online content groeit exponentieel. Daarmee groeit ook de lengte van een gemiddelde zoekopdracht. Een gemiddelde zoekopdracht in Google bestaat al uit 4 woorden. Daar komt bij dat een kwart van de zoekopdrachten nog nooit eerder is ingetikt in de zoekmachine. Dat brengt mij bij de vraag:

Van welke zoekwoorden ga jij de positie in Google bijhouden, wetende dat een gemiddelde query 4 zoekwoorden bevat?

Het heeft naar mijn mening weinig zin om als gemiddeld kledingbedrijf de positie te gaan meten voor zoiets als ‘kostuum’. Je zult je er bij neer moeten leggen dat je voor iets minder ambitieuze termen moet gaan, zoals bijvoorbeeld ‘blauw kostuum met krijtstreep’.

Er is niets mis met long tail

De kracht van long tail (lange zoekopdrachten) moet je niet onderschatten. Het wordt alleen steeds lastiger om dit allemaal zuiver in kaart te brengen. In het hierboven genoemde voorbeeld kun je namelijk behoorlijk wat variaties bedenken: blauw kostuum met krijtstreep, blauw pak met krijtstreep, blauw pak krijtstreep, blauw pak met streep, streepkostuum blauw en ga zo maar door. Wil je jezelf dat echt aandoen?

Waar in de bovenstaande grafiek voor jou de sweet spot zit, is per persoon anders. Alleen de groten op deze aarde hebben het voorrecht om op top 100 keywords te focussen. Als ik je een eenvoudige tip mag geven zou ik starten met het onder de knie krijgen van de long tail en langzaam richting de linkerkant van de grafiek te schuiven.

 Dan is de tool voor de zoekmachine ranking iets voor jou

De eerste fatsoenlijke gratis tool die je zoekmachine ranking voor je checkt is Serplab. Tot een paar 100 zoekopdrachten per dag kun je precies volgen hoe jouw posities in google zich ontwikkelen. De tool houdt historie bij, maakt mooie grafiekjes en vertelt wie je concurrenten zijn. Dus, mocht je aan de slag willen met zoekmachine ranking, dan is dit de tool voor jou.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.